Preview

Ожирение и метаболизм

Расширенный поиск

Психологические аспекты диетотерапии при сахарном диабете 2 типа

https://doi.org/10.14341/omet200827-10

Полный текст:

Аннотация

Важность изучения психологических аспектов питания диета, пожалуй, самое употребительное слово в лексиконе эндокринологов и диабетологов и самое неприятное - для больных сахарным диабетом (СД). Именно ограничения в отношении тех или иных аспектов питания создают у больных СД отрицательное отношение к своему заболеванию, поскольку они требуют отказа от сложившихся привычек и вкусов, существенного изменения стиля жизни, нередко - постоянной «борьбы» с аппетитом. И если при СД 1 типа уменьшение диетических ограничений для обученных пациентов - так называемая либерализованная диета - позволяет намного облегчить жизнь больному, не ухудшая компенсации СД [3, 11], то правила питания при СД 2 типа, тем более в сочетании с ожирением, по-прежнему принципиаль- но основаны на ограничениях.

Об авторе

Е Г Старостина
ГУ МОНИКИ им. М.Ф. Владимирского


Список литературы

1. Старостина Е.Г. Биомедицинские и психосоциальные аспекты сахарного диабета и ожирения: взаимодействие врача и пациента и пути его оптимизации. Автореф. дисс. … доктора мед. наук. - М., 2003.

2. Старостина Е.Г. Ожирение как психосоматическое заболевание. // Ожирение и метаболизм. - 2005. - №3. - С.18-25.

3. Старостина Е.Г., Галстян Г.Р., Дедов И.И. Либерализованная диета при сахарном диабете 1 типа. // Проблемы эндокринологии. - 1994. - №3 - C.31-35.

4. Шарафетдинов Х.Х. Диетическая коррекция метаболических нарушений при сахарном диабете 2 типа. Автореферат дисс.… докт. мед. наук. - М., 2000.

5. Albarran NB, Ballesteros MN, Morales GG, Ortega MI. Dietary behavior and type

6. diabetes care. Patient Educ Couns, 2006, 61(2),191-9.

7. Ary DV, Toobert D, Wilson W, Glasgow RE. Patient perspective on factors contributing to non-adherence to diabetes regimen. Diabetes Care, 1986, 9, 168-172.

8. Bott U. Einstellungen zur Di t und Di tverhalten bei 697 Typ-1-Diabetikern. In: Chantelau E. (Hrsg.). Das Diabetes-Di t-Dilemma, S. 59-77. Kirchheim, Mainz, 1993.

9. Broussard BA, Bass MA, Jackson MY. Reasons for diabetic diet non-compliance among Cherokee Indians. J Nutr Educ, 1982, 14, 56-57.

10. Chantelau E. Relation of dietary barriers in patients with insulin-dependent dia- betes mellitus to different modes of treatment. J Am Dietetic Association, 1992, 92(9), 1129-1131.

11. Chantelau E. Das Diabetes Di t-Dilemma. 1. Auflage. Verlag Kirchheim, Mainz. - 1993. - 205 S.

12. Chantelau E. Di t (?) bei Diabetes mellitus. In: Diabetes mellitus. M. Berger (Hrsgb), 2. Aufl. Urban & Fischer Verlag, M nchen - Jena, 2000. - PP. 150-180.

13. Dashner BK. Problems, perceived by adults in adhering to a prescribed diet. Diabetes Educator, 1986, 12, 113-115.

14. Franz MJ, Bantle JP, Beebe CA, et al. Evidence-based nutrition principles and rec- ommendations for the treatment and prevention of diabetes and related complica- tions. Diabetes Care,2002, 25(1), 148-198.

15. Friele RD. Diabetes and diet: managing dietary barriers. Thesis. Agricultural University, Wageningen, Nederlands. - 1989. - 67p.

16. Galasso P, Amend A, Melkus GD, Nelson GT. Barriers to medical nutrition therapy in black women with type 2 diabetes mellitus. Diabetes Educ. 2005,31(5),719-25.

17. Glanz K. Nutrition education for risk factor reduction and patients education. A review. Preventive Medicine, 1985, 14, 721-752.

18. Gumbiner B. Treating obesity in type 2 diabetes: calories, composition and con- trol. Diabetes Care, 1999, 22(6), 886-888.

19. Hosler AS, Melnik TA, Spence MM. Diabetes and its related risk factors among Russian-speaking immigrants in New York State. Ethn Dis. 2004, 14(3),372-7.

20. House WC, Pendleton L, Parker L. Patients’ versus physicians’ attributions of rea- sons for diabetic patients’ noncompliance with diet. Diabetes Care, 1986, 9, 434.

21. Jacobson AM, deGroot M, Samson J. Quality of life research in patients with dia- betes mellitus. In: Quality of life in behavioral medicine research (Dimsdale JE, Baum A, eds.). Hillsdale, USA, Lawrence Erlbaum Associates, 1995. - P. 241-262.

22. Jenny JL. A comparison of four age groups’ adaptation to diabetes. Can J Publ Health, 1984, 75, 237-244.

23. Krondl M, Coleman P. Social and biocultural determinants of food selection. Progress in Food and Nutrition Science, 1986, 10, 179-203.

24. Krondl M, Lau D, Yurkiw MA, Coleman PH. Food use and perceived food mean- ings of the elderly. J Am Dietetic Association, 1982, 80, 523-529.

25. Lockwood D, Frey ML, Gladish NA, Hiss RG. The biggest problem in diabetes. Diabetes Educator, 1986, 12, 30-33.

26. McCaul KD, Glasgow RE, Schafer LC. Diabetes regimen behaviors. // Medical Care. - 1987. - V. 25. - P. 868-881.

27. Niewind AC. Diabetes and diet: food choices. Thesis, Agricultural University of Wageningen, The Netherlands. - 1989. - 100p.

28. Niewind AC, Griele RD, Edema JMP, Hautcast JGAJ. Food perceptions and food use of recently diagnosed insulin-dependent diabetic patients. In: Niewind AC. Diabetes and diet: food choices. Thesis, Agricultural University of Wageningen, The Netherlands. 1989. - P. 57-67.

29. Nthangeni G, Steyn NP, Alberts M, et al. Dietary intake and barriers to dietary compliance in black type 2 diabetic patients attending primary health-care servic- es. Public Health Nutr. 2002,5(2):329-38.

30. Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes. A position statement of the American Diabetes Association Diabetes Care, 2007, 30, S48-S65.

31. Ra, Keinonen M. The use and the attributions of some sweet foods. Appetite, 1984, 5,199-207.

32. Schafer LC, Glasgow RE, McCaul KD, Dreher M. Adherence to IDDM regimens: relationship to psychosocial variables and metabolic control. Diabetes Care, 1983, 6, 493-498.

33. Scott P, Rajan L. Eating habits and reactions to dietary advice among two gener- ations of Caribbean people: a South London study. Practical Diabetes, 2000, 17(6), 183-186.

34. Testa M, Simonson DC, Turner RR. Valuing quality of life and improvements in glycemic control in people with type 2 diabetes. Diabetes Care, 1998, 21 (suppl. 3), C44-C52.

35. Trostle JA. Medical compliance as an ideology. Soc Sci Med, 1988, 27, 1299- 1308.

36. Verdonk G, Schueren A, Notte-de Ruyter A, Huyghebaert Deschoolmeester MJ. Onderzoek naar dieetproblemen bij diabetici. Voeding, 1976, 37, 611-619.

37. Vijan S, Stuart NS, Fitzgerald JT, et al. Barriers to following dietary recommenda- tions in Type 2 diabetes. Diabet Med, 2005,22(1):32-8.

38. Williamson AR, Hunt AE, Pope JF, Tolman NM. Recommendations of dietitians for overcoming barriers to dietary adherence in individuals with diabetes. Diabetes Educ, 2000,26(2),272-9.


Рецензия

Для цитирования:


Старостина Е.Г. Психологические аспекты диетотерапии при сахарном диабете 2 типа. Ожирение и метаболизм. 2008;5(2):7-10. https://doi.org/10.14341/omet200827-10

For citation:


Starostina E.G. Psychological aspects of diet therapy in type 2 diabetes mellitus. Obesity and metabolism. 2008;5(2):7-10. (In Russ.) https://doi.org/10.14341/omet200827-10

Просмотров: 214


ISSN 2071-8713 (Print)
ISSN 2306-5524 (Online)